آخرین مطالب

لایحه بودجه 1402؛ پشت «دارویاری» خالی شد؟

لایحه بودجه 1402؛ پشت «دارویاری» خالی شد؟ اجتماعی

لایحه بودجه 1402؛ پشت «دارویاری» خالی شد؟

  بزرگنمایی:

کاهش شدید سه ردیف بودجه‌ای سازمان غذا و دارو در لایحه 1402، به‌ویژه اعتبارات طرح دارویاری، نشان می‌دهد که شاید این طرح برای ادامه حیات حامی جدی ندارد؛ چراکه طرحی که قرار بود آشفته بازار دارو را سامان دهد، در صورت عدم تخصص بودجه مناسب، خود می‌تواند ضربه‌ای بر پیکره تامین داروی کشور باشد...

به گزارش ایسنا، با اجرای طرح دارویاری که با هدف اصلاح سیاست‌های ارزی در حوزه دارو کلید خورد، قرار بود با انتقال یارانه دارو از طریق بیمه‌ها به مردم، پوشش بیمه‌ای داروها را افزایش داده، اقلام بیشتری از داروها را زیر چتر بیمه‌ها برده و در عین حال قیمت دارو را بدون افزایش پرداخت از جیب مردم، به سمت واقعی شدن سوق دهد، آشفته بازار دارو سامان یابد و آرامش بر حوزه دارویی کشور حاکم شود، اما تنها با گذشت چند ماه از اجرای این طرح و با آغاز فصل سرد، مجددا کمبود بر بازار دارویی کشور چیره شد و مشکلاتی در تامین داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، سوسپانسیون‌های کودکان، سرم، برخی داروهای وارداتی و... ایجاد شد؛  موضوعی که البته دلایل متعددی اعم از احتکار، کمبود نقدینگی صنعت داروسازی، عدم اصلاح قیمت برخی داروها و ... برای آن مطرح شد.

دارویاری نزدیک مرز خطر

باید توجه کرد که از ابتدا هم یکی از چالش‌های مهم و پاشنه آشیل طرح دارویاری، تامین به موقع اعتبارات آن عنوان شد؛ به طوری که از همان ابتدا وزارت بهداشتی‌ها اعلام کردند که در صورت عدم تامین اعتبار دارویاری که در سال 1401 بالغ بر 73 هزار میلیارد تومان تعیین شده بود، زنجیره تامین دارو با خطر جدی مواجه است و دیگر نمی‌توان تامین داروی مردم را بدون افزایش در پرداخت از جیب بیماران تامین کرد. بر این اساس باید اعتبارات تعیین شده برای دارویاری به موقع به سازمان‌های بیمه‌گر تخصیص یابد تا آن‌ها بتوانند به موقع طلب داروسازان را وصول کنند.  

در عین حال یکی دیگر از چالش‌های دارویاری که بعد از آزادسازی قیمت ارز دارو در قالب طرح دارویاری بیش از پیش هم به چشم آمد، بحث تامین نقدینگی داروسازان برای تامین داروهای کشور است. باید توجه کرد که آزادسازی ارز دارو و نیاز به ارز نیمایی برای تامین دارو، نقدینگی مورد نیاز شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده دارو را برای تامین دارو افزایش داد؛ موضوعی که به عنوان یکی از دلایل کمبود دارو در مهر ماه عنوان و اعلام شد که بخش عمده‌ای از کمبود دارویی به دلیل نبود نقدینگی در شرکت‌ها و همچنین پرداختی‌شان در گمرک است.

بر همین اساس هم دولتی‌ها برای رفع کمبود نقدینگی صنعت داروسازی و با هدف روی ریل انداختن تامین داروی بیماران، مصوبه ارائه تسهیلات بانکی به صنعت داروسازی کشور، مربوط به شورای پول و اعتبار در 20 مهر ماه 1401 را به تصویب رساندند و بنا شد تا بانک‌های عامل تا سقف 15000 میلیارد تومان تسهیلات به صنایع داروسازی کشور بپردازند؛ موضوعی که تنها در حد حرف باقی ماند و هنوز صنایع نتوانسته‌اند به میزان مناسب این تسهیلات را دریافت کنند. این در حالی است که به گفته  مجتبی بوربور، نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو «15000 میلیارد تومان تسهیلاتی که قرار بود به عنوان تسهیلات بانکی در اختیار صنایع دارویی قرار گیرد، فقط برای حفظ وضع موجود بوده تا امسال را بدون دردسر دارویی بگذرانیم، اما اگر بخواهیم دپوی استراتژیک کشور را به حالتی برگردانیم که مقداری امنیت دارویی‌مان بیشتر و خیال‌مان راحت باشد که مملکت هفت تا هشت ماه داروی مورد نیازش را دارد، حدود 40 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی نیاز داریم، اما تاکنون تنها سه تا چهار میلیارد تومان تسهیلات به صنایع دارویی کشور ارائه داده‌اند. این در حالی است که اگر امسال منابع مالی تامین نشود، در سال آینده با 70 تا 80 هزار میلیارد تومان هم نمی‌توان به صنعت داروسازی جان داد. اکنون مهمترین اقدامی که باید انجام شود، تزریق نقدینگی به صنعت داروسازی و هماهنگی بین‌دستگاهی است.»

بنابراین چالش نقدینگی، واردات مواد اولیه، تولید و تامین داروی مورد نیاز کشور و همچنین ایجاد ذخایر مناسب و استراتژیک دارویی برای ماه‌های آتی را تحت تاثیر قرار داده و زنگ خطری جدی برای تامین داروی بیماران محسوب می‌شود که متاسفانه به سرعت بر بازار عرضه داروی بیماران تاثیر می‌گذارد؛ اتفاقی که در شهریور و مهر ماه امسال، آن هم در اوج شیوع آنفلوآنزا با کمبود برخی اقلام دارویی نظیر مُسکن‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و سوسپانسیون‌های اطفال و اقلامی مانند سرم و... رخ نشان داد و مشکلاتی را در بازار تامین داروی کشور ایجاد کرد. دست‌اندرکاران دارو و دولتی‌ها باید در این زمینه اقدام فوری کنند؛ چراکه تاخیر در تامین نقدینگی دارو ممکن است نوش‌دارویی بعد از مرگ سهراب باشد و بعد از این نتوان صنعت دارو را نجات داد.

در همین زمینه بخوانید:

کاهش شدید 3ردیف اعتباری سازمان غذا و دارو در 1402

بودجه‌ای نگران کننده

حالا که شش ماه از ماموریت دارویی دولت، با اجرای طرح دارویاری می‌گذرد، گویا پشت طرحی مهم خالی شده و این موضوع را می‌توان در لایحه‌ای که برای بودجه 1402 در تاریخ 21 دی ماه به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است، مشاهده کرد. بحث کاهش شدید سه ردیف بودجه‌ای سازمان غذا و دارو یکی از مواردی است که در بودجه سلامت نگران‌کننده به نظر می‌رسد؛ به‌ویژه اینکه علی‌رغم افزایش تورم در کشور، بودجه دارویاری برای سال آینده، نه‌تنها افزایش نداشته، بلکه در اقدامی تعجب‌برانگیز اعتبار دارویاری کاهشی شده و از 73 هزار میلیارد تومان به 69 هزار میلیارد تومان نزول کرده است. این درحالی است که سید حیدر محمدی- رییس سازمان غذا و دارو در گفت‌وگو با ایسنا، اعلام کرد که بودجه پیشنهادی این سازمان برای ادامه اجرای طرح دارویاری در سال آینده، 105 هزار میلیارد تومان بوده است و تاکید کرد که در صورت عدم اصلاح اعتبار مربوط به این طرح، در زنجیره تامین دارو مشکل ایجاد خواهد شد.

وی همچنین از کاهش شدید اعتبارات مربوط به یارانه شیر خشک، یارانه کاهش فرانشیز بیماران و داروهای صعب‌العلاج، علاوه بر کاهش اعتبارات طرح دارویاری در لایحه بودجه 1402، خبر داد و گفت: از طرفی شرکت‌های دارویی ما برای تامین نقدینگی‌شان به مشکل برخوردند. زیرا ارز دارو، نیمایی شده و اعتبارات مربوط به نقدینگی‌شان باید تامین می‌شد، اما بانک‌های عامل همکاری خوبی برای تامین نقدینگی نداشتند و بسیاری از شرکت‌های ما اعتراض دارند که میزان تسهیلاتی که دریافت کردند، از سال گذشته هم کمتر است که می‌تواند برای شرکت‌های ما مشکل ایجاد کند. عدم اصلاح نقدینگی می‌تواند در ماه‌های پایانی سال مشکل‌ساز باشد.

بنابراین حالا نگرانی‌ها در زمینه تامین نقدینگی مورد نیاز صنعت داروسازی کشور و اختصاص اعتبار مناسب برای ادامه اجرای طرح دارویاری، برای تامین امن داروی سال آینده و ایجاد ذخیره استراتژیک، دو چندان شده است؛ نگرانی‌هایی که از زمان آغاز به کار طرح دارویاری، هشدارهای زیادی درباره آن‌ها داده شد و هنوز هم تامین اعتبار دارویاری، بحث پرداخت مطالبات از سوی سازمان‌های بیمه‌گر و همچنین موضوع تامین نقدینگی داروسازان، به عنوان مهمترین نقاطی شناخته می‌شود که می‌تواند به دارویاری آسیب جدی وارد کند و موجی از کمبود و گرانی دارو را در پی داشته باشد.

متاسفانه از آنچه در لایحه بودجه 1402 در بخش اعتبارات مربوط به سلامت مشاهده می‌شود، به نظر می‌رسد که پشت طرحی را که قرار بود سامانِ آشفته بازارِ دارو در کشور باشد، خالی شده و نه‌تنها بودجه دارویاری نسبت به سال قبل صعود نکرده تا خیال داروسازان و مردم را راحت کند، بلکه کاهشی قابل توجه در اعتبارات دارویی کشور رخ داده است. حال اگر این کاهش شدید اعتباری در سال‌ آتی جبران نشود، این خطر وجود دارد که سال 1402 بر کمبودهای دارویی و سرگردانی بیماران در این زمینه، افزوده شود. بنابراین امید می‌رود که بهارستان‌نشینان نسبت به اصلاح بندهای اعتباری مربوط به دارو حساس شده و اصلاح آن را خواستار شوند تا بیماران برای سال آینده دغدغه تامین داروی‌شان را نداشته باشند.

باید توجه کرد که اختلال در اجرای طرح دارویاری اوضاع دارو را حتی از شرایط پیش از اجرای این طرح دشوارتر و سخت‌تر می‌کند؛ چراکه حالا داروها با ارز آزاد و با قیمتی چند برابر از قبل عرضه می‌شوند و اگر دولت نتواند به خوبی کار تخصیص اعتبار را انجام دهد یا اعتبار دارویاری کافی نباشد، علاوه بر خطر کمبود، افزایش افسارگسیخته قیمت‌ داروها نیز عرصه درمان را بر بیماران تنگ می‌کند.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

رالی تور گردشگری خوروهای کمپر و کاروانینگ ایران بعد از ترکمنستان وارد ازبکستان شد

دومین بازی و آخرین آزمون ملی پوشان در نوروز

خانه تاریخی صدر(دزفول)

سرمایه گذاری در صندوق های طلا؛ یک تیر و دو نشان! / مزایای خرید یونیت صندوق‌های طلا چیست؟

رئیس سازمان خصوصی‌سازی خبر داد درخواست لغو تصویب‌نامه تخصیص سهام عدالت به جاماندگان

برداشت 9 هزار تن سیر در دزفول

گزارش تصویری از باغ وحش آزاد دز ( دزفول ) اولین و بزرگترین مدرسه محیط زیست و حیات وحش ایران

باید و نبایدهای قانون برای انتخاب اسم ؛ کدام اسامی قابل تغییرند ؟

شرایط جدید بیمه مادران خانه‌ دار اعلام شد

تصمیم جدید در مورد تخصیص سهام عدالت به جاماندگان

دزفول شهری باستانی با چشم انداز جهانی در حوزه گردشگری

واریز یارانه نقدی رمضان صحت دارد؟

موفقیت، محصول عادت های روزانه است

معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان خبر داد انفجار گاز در شرکت بوتان اهواز / اعزام 4 تیم عملیاتی به محل حادثه

شرایط بیمه و بازنشستگی اتباع خارجی در ایران

توصیه های دکترمعروف طب سنتی دزفول وپژوهشگر گیاهان دارویی در ایام رمضان

گلایه ی سردار رئوفی نژاد فرمانده تیپ‌ولیعصر(ص)دزفول در دوران دفاع مقدس از تحریف واقعیتها در عملیات فتح المبین

بنزین در سال جدید گران می شود؟

مجسمه ی احیاگر زبان پارسی در مهجوریت و‌ تاریکی

موجودی زنده و باشکوه از زمان سقوط امپراتوری روم

اسکان بیش از پنج هزار مسافر نوروزی در مدارس دزفول

عضو شورای مسجدسلیمان تاکید کرد؛ مسجدسلیمان به همگرایی همه دستگاه ها نیاز دارد

ساعت جدید مدارس ،ادارات، بانک ها در سال جدید اعلام شد

رقابت «صونا» و «برادارن لیلا» در جشنواره فیلم تگزاس آمریکا

تزریق بالای پول در بازار شبانه در آخرین روزهای سال

عکسی قدیمی و خاطره‌ای که ابطحی از رئیسی منتشر کرد

طالبان از ایران چه توقعاتی دارند؟

پیش‌بینی یک کارشناس از رقم نهایی دستمزد کارگران/ حاج‌اسماعیلی: مقاومت دولت در مقابل افزایش حقوق

مهدی تاج: فوتبال دارد فدا می‌شود/ بدون حق پخش مسافر رایگان سوار می‌کنیم!

5 نکته کلیدی برای انجام سفری ایمن

دستیارهای قلعه‌نویی در اولین تمرین تیم ملی

هشدار پلیس نسبت به کپی کارت‌های بانکی در ایام نوروز/ دستگیری 8 کلاهبردار

کعبه به استقبال ماه رمضان می‌رود

از روز ششم فروردین؛ معاملات ربع سکه در مرکز مبادله ایران آغاز می‌شود

هر آنچه باید در مورد طرح بزرگ فناورانه عربستان بدانید؛ «نئوم»؛ بلندپروازانه‌ترین پروژه "محمد بن سلمان"

توضیح مترو درباره اختلال سامانه فروش بلیت و مشکلات حذف نقدفروشی

تعرفه حق بیمه شخص ثالث مشخص شد

اطلاعیه‌ی بسیار مهم سازمان امور مالیاتی کشور: قابل توجه صاحبان واحدهای تهیه‌ی غذا (آشپزخانه‌ها) و کافی‌شاپ‌ها

بخشدار بخش سوسن شهرستان ایذه از تدارک زیر ساخت های بخش گردشگری در ایام نوروزی خبر داد

وام قرض‌الحسنه یا ربا؟؟ گرگی در لباس میش!!

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان بیت‌کوین رکورد زد

شعب فروش ارز در ایام نوروز

«مهمونی» که آقای مجری بیرون از صداوسیما راه انداخت

لباس‌ فضانوردان ماموریت آرتمیس در ماه می‌ماند

واکنش پدر مسی به انتقال او به الهلال

هنوز رقمی برای افزایش دستمزد کارگران تعیین نشده است

برنامه‌های تهرانگردی در نوروز اعلام شد

امیر تاج الدینی اعلام کرد اجرای عملیات رهگیری و انهدام اهداف هوایی شبانه در رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه

رئیس مجلس: حقوق کارگران باید به نحوی باشد که بتوانند پا به پای تورم زندگی را اداره کنند

دلیل درگیری‌های گاه و بیگاه طالبان و مرزبانان ایران