آخرین مطالب

انتقاد از صداوسیما: چرا از سیاه نمایی و طنزپردازی و انتقادات ترسیدید و مختارنامه را محرم امسال پخش نکردید؟

انتقاد از صداوسیما: چرا از سیاه نمایی و طنزپردازی و انتقادات ترسیدید و مختارنامه را محرم امسال پخش نکردید؟ فیلم وسینما

انتقاد از صداوسیما: چرا از سیاه نمایی و طنزپردازی و انتقادات ترسیدید و مختارنامه را محرم امسال پخش نکردید؟

  بزرگنمایی:

امسال اولین محرم بود که پس از تولید و آغاز پخش سریال فاخر مختارنامه (از سال 1389)، این سریال از صداوسیما پخش نشد و تنها به پخش دو فیلم سینمایی از آن در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی از شبکه یک و سینمایی «کودکان آب» از آی‌فیلم بسنده شد.

بدین ترتیب پس از دوره‌ای که در رقابت درونی شبکه‌های صداوسیما گاه مختارنامه در محرم همزمان از دو شبکه پخش می‌شد، دوره‌ای آغاز شده است که سریال مختارنامه در هیچ شبکه رسانه ملی پخش نشد.
اولین سؤالی که برای اذهان عمومی ایجاد می‌شود، این است که دلیل بازپخش نشدن سریال هویت‌محور شیعی مختارنامه، آن‌هم در مقطعی که صداوسیما شعار «هویت‌محوری و عدالت‌گستری» را در دوره جدید تحولی خود مطرح می‌کند، چیست؟

صداوسیما پاسخ رسمی در این خصوص نداده، اما ظن غالب این است که احتمالاً مطالب و پست‌های به اصطلاح انتقادی، سیاه‌نمایانه و طنزگونه‌ای که اغلب در فضای مجازی به بهانه بازپخش مختارنامه، دستمایه نقد سیاه صداوسیما می‌شد در این تصمیم مؤثر بوده است. اما سؤال مهم‌تری که پیش می‌آید، این است که با توجه به کینه و حقدی که دشمنان گفتمان عدالت‌محور اسلامی از مضامین گفتمانی سریال مختارنامه دارند تا چه میزان از این پست‌ها و سیاه‌نمایی‌ها در فضای مجازی واقعی و تا چه میزان متعلق به ارتش سایبری ناتوی فرهنگی و بازوهای آن بوده است؟
درک تأثیرات گفتمانی سریال‌هایی مانند مختارنامه و یوسف پیامبر دشوار نیست؛ مشخص است که تخریب آنها، به‌ویژه در ایام مناسبتی در دستور کار ارتش سایبری ناتوی فرهنگی قرار دارد، اما آنچه جای تعجب است اینکه صداوسیما به عنوان یک اداره عریض و طویل رسانه‌ای به جای اینکه در این عرصه در فضای مجازی جریان‌ساز و سکاندار باشد، ظاهراً مقهور این جریان‌سازی تصنعی مجازی شده است که نتیجه آن نیز تصمیم اشتباه عدم پخش سریال مختارنامه در محرم امسال است.
می‌توان از متولیان این امر پرسید که آیا بازپخش سریال مختارنامه در این سال‌ها از یکی از شبکه‌های صداوسیما که عمدتاً آی‌فیلم فارسی بوده، منجر به کاهش مخاطبان این شبکه‌ها شده است یا افزایش آنها؟ اساساً یکی از دلایل محبوبیت شبکه آی‌فیلم که در نظرسنجی‌های مرکز تحقیقات صداوسیما نیز مشهود است، بازپخش سریال‌های فاخر یا خاطره‌ساز برای مخاطبان است. آیا بهتر نبود قبل از تصمیم به عدم پخش سریال مختارنامه، نظرسنجی انجام و پس از آن تصمیم‌گیری می‌شد؟
البته که در صورت پیوستگی صداوسیما با بدنه مردمی، درک این موضوع که پخش مختارنامه در محرم مورد خواست اکثریت مخاطبان رسانه ملی است، دشوار نبود. کمااینکه آقای جبلی، رئیس سازمان صداوسیما پس از تشدید انتقادها در مصاحبه‌شان اذعان کرد که «تکرار پخش مختارنامه مورد خواست بسیاری از مخاطبان بوده و این سریال پس از گذشت (حدود) 15 سال، همچنان محل مراجعه و مطالبه و مورد توجه مردم است.» در این صورت با توجه به وجود این تعداد شبکه‌های سراسری پرمخاطب و کم‌مخاطب، بازپخش مختارنامه از یکی از آن‌ها چه ضرری می‌توانست داشته باشد؟ آیا در راستای شعارهای تعاملی با مخاطب، حداقل نمی‌شد در محرم امسال تیزر تبلیغی برای مراجعه علاقه‌مندان این سریال به «تلوبیون» برای بارگیری قسمت‌های این سریال تولید و پخش کرد؟
اگر بازپخش هر ساله یک سریال تاریخی – مذهبی، دلیلی برای عدم ادامه بازپخش آن است، سؤالی که مطرح می‌شود، این است که چرا بسیاری از سریال‌ها، سالیان متمادی و هر ساله از شبکه‌های صداوسیما بازپخش شده‌اند؟ آیا سریال اثرگذار «شب دهم» که برای چندمین بار امسال نیز (از شبکه تماشا) پخش شد، موجب اعتراض مخاطبان گردید؟ چگونه است که به‌رغم رویکرد غیردوستانه کره‌جنوبی، سریال‌های بامحتوا یا بی‌محتوای کره‌ای از «جواهری در قصر» که بازپخش چندمین باره آن قبل از محرم امسال پایان یافت تا «افسانه جومونگ» و «جونگ میونگ» که «بازنمایی برساخته» از تاریخ فرهنگی آن کشور را ارائه می‌کنند؛ هر ساله به کرات از شبکه‌های صداوسیما پخش می‌شوند؟ چرا بازوان سایبری ناتوی فرهنگی به صداوسیما در خصوص تکرار ظاهر پایان‌ناپذیر سریال‌های کره‌ای بر صداوسیما به صورت سیستماتیک، خرده نمی‌گیرند؟
واقعیت این است که مختارنامه صرفاً یک سریال نیست، روایت فاخر و اثرگذار یک «گفتمان» و «آرمان» است. مضامین اصلی و فرعی آن همچون «منظومه‌ای اعتقادی، فکری، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی» است. داستان و سناریو تحقیقی و مؤثر این سریال به‌گونه‌ای است که مخاطب بسته به سن و سوادش هر بار با دیدن این سریال به لایه‌های جدیدی از پیام و مضامین آن در ترویج عدالت‌طلبی، ظلم‌ستیزی، هویت‌محوری، حضور تاریخی ایرانیان در مبارزه با ستم، بصیرت‌افزایی و امیدآفرینی می‌رسد و این روند ممکن است تا سه، چهار مرحله نیز تداوم یابد. به همین دلیل است که هر سال طیف جدیدی به جرگه مخاطبان عام و اولیه و همچنین مخاطبان خاص و عمیق سریال مختارنامه می‌پیوندند. این دلیلی است که تکرار پخش مختارنامه را در قالب «احترام به مخاطبان، ذائقه‌شناسی مخاطب، حق دسترسی آن‌ها به محتوای فاخر برای بصیرت‌افزایی» قرار می‌دهد.
نهایت اینکه کلیت و ماهیت قیام مختار و مضامین عالی سریال مختارنامه را می‌توان در دو کلمه «هویت‌محوری و عدالت‌گستری» قرار داد که شعار آقای جبلی در دوره جدید تحولی صداوسیماست. از این‌رو می‌توان گفت که صداوسیمای آقای جبلی در پخش نشدن مختارنامه در محرم امسال «مختارگونه» عمل نکرده است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

"مصطفی گیان" با صدای احسان یاسین منتشر شد

ویتامینی برای سلامت ریه ها

برگزاری سومین جلسه انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان هندیجان

پادزهر رکود مسکن

40 پروژه عمرانی در شهرستان دزفول آغاز به کار کرد

نمایشگاه ایسه میاکه در گالری فیوز

رئیس آتش نشانی شوش از مهار به موقع آتش سوزی در یک پارکینگ منزل مسکونی خبر داد.

نمایش« آن در من» در اردبیل به روی صحنه رفت .

برگزاری کارگاه جامع اصول کارآزمایی بالینی مطلوب از سوی پژوهشگاه ابن‌سینا و مرکز کارآزمایی بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران

«طهران، سیاه و سفید» در موزه عکسخانه شهر

معاون نظارت تاکسیرانی تهران خبر داد ثبت اطلاعات 3000 تاکسی پایتخت در طرح «لاگ هوشمند»/تاکسی‌های غیر فعال شناسایی شدند

شاسی بلند جدید تویوتا در راه است

رییس اتاق بازرگانی اهواز: زمان فعالیت تجاری در مرزهای شلمچه و چذابه افزایش می‌یابد

«فردوس کاویانی» درگذشت

اهواز میزبان اولین دوره شطرنج بین‌المللی "جام نیشکر"

ماجرای فوت پسربچه هشت ساله در سازه‌های آبی‌تاریخی شوشتر چه بود؟

نمایش«دایره و دلقک» در پردیس تئاتر شهرزاد به روی صحنه رفت .

رونمایی پوستر فیلم " دست پخت مامان " شقایق عوض‌زاده

تار و تاریخ دو مدال طلا برای ایران به ارمغان آورد

هیئت دیپلماتیک سوریه به ریاست کنسول این کشور وارد ریاض شد

رئیسی در پیام تبریک به شی جین پینگ مطرح کرد برنامه همکاری جامع 25ساله؛ چراغ راه آینده همکاری‌های ایران و چین

اعلام برگزیدگان بیست‌ و دومین جشن حافظ؛ «پوست شیر» جوایز را درو کرد!

فرماندار شوش: طرح زیر گذر شهر شوش به دزفول با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی وگردشگری تهیه و بزودی به مرحله اجرا خواهدرسیدـ

برترین دانشگاه‌های جهان در سال 2024 میلادی معرفی شدند/«شریف» برترین ایرانی

ورود نخستین خودروی عراقی به منطقه آزاد اروند

نشست گفتمانی شناسایی و پژوهشگری دزفول بزرگ

سرگیجه خودرویی در تعطیلات!

معاون علمی ‌فناوری رئیس جمهور: جایزه مصطفی(ص) نشان مرجعیت علمی و افتخار ملی ایران اسلامی است

آلودگی‌های نفتی بلای جان دریای خزر/ لزوم همکاری 5 کشور حاشیه‌ خزر

نفس کشیدن بر مردمان کوی سیاحی منطقه 6 اهواز حرام شد

مولانا و چرخشی بر مدار عشق

نمایش «این مرد بالشی یا اون مرد بالشی»به روی صحنه رفت.

بیش از دو سوم ارمنی‌های قره‌باغ خارج شدند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 8 مهر 1402 / طلای داخلی بر مدار انس جهانی چرخید

پیله ی انزوا در هنر

قیمت روغن و شکر اعلام شد

با اشاره به مجمع پارلمانی گروه بریکس قالیباف:دیدار با روسای مجالس مصر و امارات سازنده بود

اولین جلسه استماع استیضاح بایدن امروز برگزار می‌شود

فرمانده کل سپاه: دشمن افسرده شده است

قوانین جدید حجاب در دانشگاه علامه/ کفش و چکمه با پاشنه و ساق بلند ممنوع شد/ فهرست لباس‌هایی که پوشیدن آنها غیرمجاز شد

تعداد نامعلوم مهاجران غیرقانونی در ایران یک میلیون افغانستانی در راه ایران؟ /آژیر خطر به صدا در آمده است /خطر اعطای تابعیت سیاسی به مهاجران افغان

پیش‌بینی بازار مسکن در نیمه دوم سال/ وقت خرید خانه است؟

پارک بن‌سلمان، بزرگترین پارک جهان خواهد شد!

به‌هیچ‌وجه اجازه واردات آیفون 15 را نمی‌دهیم

تصمیم نهایی دولت درباره قیمت بنزین اعلام شد/ منظور: این‌گونه مصرف سوخت را کم می‌کنیم

دامنه جنگ وسعت می‌یابد! مزیت موشک‌های اتکمز برای اوکراین/ کار برای روس‌ها سخت شد

این نماینده با 39 هزار رأی حاضر است با اتوبوس به مجلس برود؟ / از آن همه ادعا در مجلس انقلابی به اینجا رسیدید که جوانان بروند دهات زندگی کنند!

رونمایی از اتوبوس های نو پایتخت

زاکانی: آتش‌نشانان به زودی صاحب مسکن می‌شوند

دبیر کارگروه افزایش تاب‌آوری سازه‌ها در برابر زلزله خبر داد تدوین برنامه جامع افزایش تاب‌آوری تهران در برابر زلزله