آخرین مطالب

تغییرات «هویت جنسیتی» در همه کتاب‌های درسی اعمال نمی‌شود

تغییرات «هویت جنسیتی» در همه کتاب‌های درسی اعمال نمی‌شود فرهنگی

تغییرات «هویت جنسیتی» در همه کتاب‌های درسی اعمال نمی‌شود

  بزرگنمایی:

بر اساس اظهارات، تغییرات متناسب با هویت جنسیتی دانش آموزان در همه کتاب‌های درسی و همه مضامین درسی اعمال نمی‌شود و اساسا توجه به تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان و هویت جنسیتی آنها در کتب درسی به معنای تولید کتاب جدید برای هر جنسیت نیست. همچنین این تغییرات تنها به مسائلی از قبیل احکام شرعی دختران و پسران، توزیع متوازن رنگ‌ها، تصاویر و تصویرپردازی‌های کتب درسی و معرفی شخصیت‌های زنان در کتب درسی در راستای توازن در پرداختن به هویت جنسیتی هر دو جنس زن و مرد معطوف می‌شود.

به گزارش ایسنا، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که 12 سال قبل در هشت فصل به تصویب رسیده، آموزش و پرورش را مامور به فراهم کردن زمینه دست یابی دانش‌آموزان به مراتبی از حیات طیبه در ابعاد فردی، خانوادگی، اجتماعی و جهانی در سنین لازم التعلیم یعنی چهار دوره تحصیلی سه ساله شامل 12 پایه تحصیلی به صورت نظام مند، همگانی، عادلانه و الزامی کرده است.

فصل هفتم این سند تحت عنوان «اهداف عملیاتی و راهکارها» به بیان راهکارهایی برای پرورش و تربیت دانش آموزان ذیل اهداف این سند می‌پردازد. راهکار 1.1 این فصل از سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش را مکلف کرده است تا با تاکید بر پنج محور به طراحی، تدوین و اجرای برنامه درسی ملی بر اساس اسناد سند تحول راهبردی و بازتولید برنامه‌های درسی موجود بپردازد که «توجه بیشتر به تفاوت‌های فردی به ویژه هویت جنسیتی دانش آموزان و تفاوت‌های شهری و روستایی» یکی از این پنج محور است.

اخیرا وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد که طبق آنچه سند تحول بنیادین تکلیف کرده است، باید کتب درسی را متناسب با جنسیت دختران و پسران متفاوت و باید فرهنگ حیا را در سراسر جامعه نهادینه کنیم.

بازتاب این سخن منجر به ایجاد ابهاماتی شد؛ از جمله اینکه «مگر آموزش علومی نظیر ریاضی و زیست شناسی به زنان یا مردان متفاوت از جنس دیگر است که باید این آموزش‌ها را دوگانه و «زنانه» و «مردانه» کرد؟.

اما رضامراد صحرایی در پاسخ به این ابهامات اینگونه توضیح داد که «در سند تحول بنیادین از آموزش و پرورش خواسته شده است هم مدارس وهم کتب درسی متناسب با جنسیت و نیاز دختران و پسران ایجاد و تدوین شود. این امری تعلیمی و تربیتی و علمی است. امری تربیتی است و ربطی به نگرش و مسائل از این دست ندارد. بالاخره نیازهای اجتماعی دختر و پسر با هم فرق دارد. نیاز مدارس ما زمانی که دخترانه یا پسرانه باشد با هم فرق دارد. حتی در مواردی بحث‌های مربوط به دختران و پسران در کتاب‌های دینی و تربیتی ما فرق دارد.»

وی همچنین در واکنش به بازتاب سخنانش گفت «برخی عادت دارند غلط شماری می‌کنند و این یک عادت است و یا سعی آنها این است برخی از مسائلی که آرزوهای خودشان است را به نظام تعلیم و تربیت تسری دهند. نظام تعلیم و تربیت ما بر مبنای اصول و مبانی تعلیم و تربیت اسلامی اداره می‌شود و به طور طبیعی به این مسائل نیز در آن چارچوب و تعلیم و تربیت اسلامی نگاه می‌کند.»

از سوی دیگر بر اساس اظهارات سخنگوی آموزش و پرورش این تغییرات بیشتر ناظر به کتب خاص از جمله دینی و احکام و برخی مهارتهای اجتماعی و شهروندی است و سازمان پژوهش نیز کارش را در این زمینه آغاز کرده است.

نهایتا نیز صحرایی با گلایه از برخی رسانه‌ها اظهار کرد «هرکاری می‌کنیم کسانی هستند که تفسیری برای خود بسازند، من راهکار سند تحول را بیان کردم که برنامه درسی و نظامات ما متناسب دختران و پسران باید بهینه شود اما تیتر زدند "تفکیک جنستی در آموزش و پرورش" و یک صفحه از روزنامه که برای بیت‌المال است را حرام کردند.»

در همین راستا رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی درسی به ایسنا اعلام کرد که این تغییرات شامل همه کتاب‌های درسی و همه مضامین درسی نمی‌شود بلکه به مباحثی نظیر احکام شرعی دختران و پسران، توزیع متوازن رنگ‌ها و تصاویر به گونه‌ای که تصاویر کتب درسی فقط پسرانه نباشد و معرفی شخصیت‌های بزرگ زنان در کتب درسی معطوف می‌شود.

تغییرات متناسب با هویت جنسیتی در همه کتاب‌ها و همه مضامین اعمال نمی‌شود

علی لطیفی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به راهکار 1.1 سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اظهار کرد: توجه به تفاوت‌های فردی دانش آموزان از جمله هویت جنسیتی یکی از این ویژگی‌هایی است که این سند برای برنامه درسی جدید برشمرده است اما این امر در همه کتب‌ها و همه مضامین اعمال نمی‌شود. راهکار 1.1 خیلی طبیعی، عادی، کاملا حرفه‌ای و ناظر به مساله علمی و تربیتی است اما در فضای رسانه‌ای وقتی سوءگیرانه این امر برجسته می‌شود باعث ایجاد سوءتفاهم می شود.

لطیفی ادامه داد: این امر یکی از چندین ملاحظه‌ای است که ما مکلف به اجرای آن در بازنگری برنامه درسی شده‌ایم و چیز جدیدی هم نیست. در دوره‌های مختلف با تنوع مختلفی به این امر پرداخته می‌شده است و ما الان می‌خوهیم آگاهانه‌تر به این امر بپردازیم.

کتاب جدید تولید نمی‌شود

برنامه درسی «حساس به جنسیت» می‌شود

وی تاکید کرد: ثانیا اصلا این امر به این معنا نیست که قرار است کتاب جدید تولید شود. ما اصطلاح «برنامه درسی حساس به جنسیت» را در ادبیات برنامه درسی داریم. به این معنا که ملاحظات و اقتضائات و اصل تنوع و تفاوت در برنامه درسی دیده شود مولفی که مرد است تصور نکند چون مرد است همه خوانندگان این کتب هم پسر هستند. در واقع به ما تکلیف شده است که برنامه درسی به هویت جنسیتی مخاطب توجه کند و این اصلا به معنای تفکیک جنسیتی در کتب درسی نیست.

برقراری تعادل و توازن در محتوای کتب درسی تا دختران و پسران محتوای مناسب خود را ببینند

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی توضیح داد: این امر به این معناست که تعادل و توازن خوبی در محتواها برقرار شود تا هم دختر و هم پسران محتوای مناسب خود را ببینند و حس کند کتاب برای خود او است. این به این معنا نیست که لزوما تفکیک جنسیتی رخ می دهد. این یکی از هفت الی 10 ملاحظه‌ای است که در برنامه‌ریزی درسی مدنظر ما است. اینگونه نیست که تصور کنید در حال حاضر ما برای این تغییرات کار خاص و ویژه‌ای انجام دهیم، نه اینگونه نیست بلکه این یکی از ملاحظاتی است که برنامه درسی به ما تکلیف شده است. این یک مساله علمی و تربیتی است.

تدوین برنامه درسی حساس به جنسیت

لطیفی افزود: اصلا اگر ادبیات «برنامه درسی حساس به جنسیت» را جستجو کنید، خواهید دید که برای این امر مقاله نوشته شده است. اینکه ما برنامه درسی را ناظر به این امر در نظر بگیریم یک سیاست کلی سازمان پژوهش است.

تغییرات ناظر به احکام شرعی دختران و پسران

وی درباره اینکه به صورت بارز به ازای این تغییرات چه اتفاقی در محتوای کتب درسی رخ می‌دهد؟، تصریح کرد: برای مثال ما در کتب دینی خود احکام دینی را آموزش می‌دهیم. مثلا چون سن تکلیف دختران زودتر از پسران است باید محتوایی را برای آنها در کتب درسی‌شان نظر گرفته باشیم. بخشی از این امر به آموزش‌های احکام باز می‌گردد.

توزیع متوازن رنگ‌ها و تصاویر در کتبی نظیر ریاضی

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی در پاسخ به اینکه اما تفاوتی در آموزش مباحث علمی نظیر ریاضی به دختران و پسران وجود ندارد، تاکید کرد: بله، چه کسی گفته است این تغییرات ناظر به علم است؟ مگر قرار است این تغییرات اینگونه رخ دهد؟. برای مثال در کتابی نظیر ریاضی برای ما مهم آن است که دانش آموز دختر هم وقتی کتاب را می بیند احساس کند کتاب ریاضی برای خود او است. اینگونه نباشد که همه تصاویر کتاب ریاضی پسرانه باشد. این موضوع واقعا برای ما مهم است. بنابراین یکی از ابعاد توجه به هویت جنسیتی دختران توزیع متوازن رنگ‌ها و تصاویر و تصویرپردازی‌ها است که برای هر دو جنس، هم  دختر و هم پسر شوق آفرین باشد.

معرفی شخصیت‌های زنان در کتب درسی

لطیفی ادامه داد: یا اینکه برایمان مهم است اگر در کتب درسی به معرفی شخصیت‌ها می‌پردازیم، شخصیت‌های زنان را هم معرفی کنیم تا  دختران هم احساس کنند در این فضا می توانند تلاش کنند. این اقدامات ناظر به توجه به هویت جنسیتی دختران است. این اقدام در حال حاضر شروع نشده است، از قبل شروع شده و یکی از رویکردهای کلی برنامه‌ها در این چند ساله بوده است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

بیمه اربعین اجباری می شود

یک کتاب خوب/ توانمندی های نهان

مبلغ عیدی امسال کارگران مشخص شد

تیم ملی بانوان از بالا رفتن سطح کیفی لیگ سود خواهد برد

آغاز ارسال پیامک با سرشماره وزارت بهداشت برای غربالگری دیابت و فشار خون

نایب‌رئیس کمیسیون صنایع مجلس: آرامش و ثبات بر بازار خودرو حاکم می‌شود

ناظر گمرکات خوزستان خبر داد: تردد بیش‌از 5 میلیون مسافر از مرزهای خوزستان/ ترانزیت خارجی 137 درصد رشد کرد

ناظر گمرکات خوزستان خبر داد: تردد بیش‌از 5 میلیون مسافر از مرزهای خوزستان/ ترانزیت خارجی 137 درصد رشد کرد

هشدار به مشترکان؛ مراقب شماره‌های خارجی باشید

ترور هدفمند خبرنگاران، سناریو تل‌آویو برای سانسور جنایت در غزه

جنگ غزه، تغییردهنده سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا

پیرهادی: آلودگی هوا در تهران جان 6398 نفر را گرفت

کلاس آموزشی اطفاء حریق با کپسول های آتش نشانی توسط آتش نشانی شهرستان شوش برای کارکنان اداره بهزیستی و مراکز تابعه بهزیستی شهرستان شوش برگزار شد

آخرین وضعیت «پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان»/ اهمیت «پیگیری مداوم بیمار» در این طرح

سامانه یکپارچه خودرو دیگر بسته نمی‌شود/ جزئیات شیوه جدید فروش خودروها

بار انحلال موسسه اعتباری ملل بر دوش مردم/ یک موسسه دیگر منحل می‌شود؟

اسپیس ایکس ماهواره جاسوسی به فضا ‌برد

رشد انفجاری حملات بدافزارهای جدید

تونل راه‌ آهن اهواز و یک یادآوری تاریخی

مدیر کل شیلات سیستان و بلوچستان خبر داد صدور اولین گواهی صید لنج‌های آبهای دور از درگاه ملی مجوزها در چابهار

انگلیس به بهانه «نجات اسرا» پروازهای شناسایی بر فراز غزه انجام می‌دهد

قالیباف: مجلس، خانه ملت است/عملکرد مجلس یازدهم قابل دفاع است

بازار سیاه کارت سوخت؛ هر کارت 600 هزار تومان!

توقیف کامیون با راننده 11 ساله؛ این خودرو تره بار از کرمان به تهران می‌برد

امروز، آخرین مهلت ثبت نام کنکور/ تصمیمی برای تمدید نگرفتیم

افتتاح واحدهای مسکن مهر پردیس بدون آب، برق یا گاز!

چند باور غلط درباره بیماری ام اس

واکنش تهران به انتشار گزارش سالانه تروریسم وزارت خارجه آمریکا

تکذیب وجود 20 میلیارد تومان در حساب هیات فوتبال خوزستان

وفایی به سالیوان رسید

وفایی به سالیوان رسید

از این وضعیت خسته شده‌ام

چهار سهمیه پارالمپیک به تکواندوی ایران رسید

آتش بس غزه تمدید نشد

کشف اولین قرص برافزایشی فراکهکشانی

یک کارشناس مسکن مطرح شد مالیات صرف توسعه کشور شود، نه مخارج روزانه

به مناسبت سالگرد ثبت جهانی «نوروز» در یونسکو باورهای اشتباه درباره «هفت‌سین»، «چهارشنبه‌سوری» و «سیزده به‌در»

مرگ 5 میلیون نفر در سال ناشی از سوخت‌های فسیلی

راه‌اندازی رسانه نمایشی اختصاصی برای ناشنوایان در کشور

احتمال احیای سهمیه ویژه دانش‌آموزان عشایری در کنکور 1403

بورس در فاز چرخش؟

خوزستان به تنهایی توان تامین 63 روز گندم کل کشور را دارد

سود سهام عدالت تا شب یلدا واریز می‌شود/ چه کسانی سود یک میلیون و 200 هزار تومانی می‌گیرند؟

شیوع بیماری جدید در چین، نگرانی در سایر کشورها

داور زن ایرانی در المپیک پاریس

راه های همبستگی با غزه

دوباره باید ماسک بزنیم؟

ابر چالش خوزستان مدیریت است

شرایط پذیرش بدون آزمون دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شریف اعلام شد

درخواست جنبش عدم تعهد برای تحقیق درباره استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح‌های شیمیایی