آخرین مطالب

رجایی: حاکمیت به دولت بر سر ردصلاحیت ها تذکر بدهد /سکوت رئیسی شایسته نبود

رجایی: حاکمیت به دولت بر سر ردصلاحیت ها تذکر بدهد /سکوت رئیسی شایسته نبود سیاسی

رجایی: حاکمیت به دولت بر سر ردصلاحیت ها تذکر بدهد /سکوت رئیسی شایسته نبود

  بزرگنمایی:

به گزارش صبح ملت نیوز به نقل از  خبرآنلاین، ردصلاحیت گسترده منتقدان دولت از سوی هیأت های اجرایی وزارت کشور، انتقادات زیادی را متوجه دولت رئیسی کرده و حالا نگاه‌ها به شورای نگهبان دوخته شده تا ببینند آیا این منتقدان از گیت شورای نگهبان عبور می‌کنند یا خیر. این درحالی است که اخیرا، رهبر انقلاب در دیدار با اعضای شورای نگهبان بر مشارکت پرشور در انتخابات تاکید کردند و فرمودند: «همه وظیفه دارند زمینه برگزاری انتخاباتی پرشور را در اسفند ماه امسال فراهم کنند.»

در همین راستا، غلامعلی رجایی، چهره سیاسی اصلاح طلب و مشاور مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، در گفتگو با خبرآنلاین می گوید؛ « ما باید بپذیریم که امروز رای‌ها با شناخت، بصیرت و نقادی همراه است و رای‌های تکلیفی به حداقل رسیده است.»

وی با تاکید براینکه برای افزایش مشارکت باید الزامات مشارکت‌ حداکثری را فراهم کنند، از ردصلاحیت ها انتقاد کرده و می گوید؛«به‌نظر من حالا که رییسی دخالت نمی‌کند باید حاکمیت، نه‌تنها به شورای نگهبان بلکه حتی به دولت تذکر دهد. این کارها را شورای نگهبان انجام نداده و کار دولت است و باید خطایش گرفته شود.»

مشروح گفتگوی غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاح طلب را در ادامه به نقل از خبرآنلاین می خوانید؛

****************

* آقای رجایی، اخیرا رهبر انقلاب برای دومین بار در سال جاری بر ضرورت پرشور بودن انتخابات و مشارکت در انتخابات تاکید کردند، به‌نظر شما الزامات افزایش مشارکت در انتخابات چیست؟

تاکید ایشان به شورا بخشی از قضیه است اما شورا با رد صلاحیت افرادی مثل دکتر لاریجانی نشان داده، کار خودش را می‌کند. معتقدم شورای نگهبان باید ملزم شود تا افکار عمومی متوجه شوند و ببینند تذکرها جنبه عملی دارد. نتیجه‌ تذکرها باید این باشد که صلاحیت به بعضی افرادی که وزیر بودند یا چند دوره در مجلس‌بودند، برگردانده شود.

برای افزایش مشارکت باید الزامات مشارکت‌ حداکثری را فراهم کنند

رد صلاحیت کسانی مثل آقای بیگی(نماینده اول تبریز) یا آقای پزشکیان، عملا نشان داد که دغدغه‌ این نیست که افراد پای صندوق‌های رای جمع شوند و با حذف این دسته از افراد قاعدتا کسانی که دور قبل به ‌آن‌ها رای داده‌اند دیگر پای صندوق نمی‌آیند و به نفر بعدی رای نمی‌دهند.

در انتخابات ایران این‌طور است که گزینه مردم همان یکی دو نفری هستند که هر بار به آن‌ها رای می‌دهند و اگر 3 نفر معرفی شوند لزوما مردم به هر 3 نفر، رای نمی‌دهند. حذف افرادی مثل دکتر مطهری و پزشکیان از سوی هیات های اجرایی اگر توسط هیات های نظارت تایید شود، باعث می شود در بعضی شهرها، قاعدتا به این‌که حوزه‌های انتخابات و صندوق‌های رای خلوت شود، کمک شود. برای افزایش مشارکت باید الزامات مشارکت‌ حداکثری را فراهم کنند، من بارها گفته‌ام وقتی مردم ببینند در ویترین انتخابات چیزی که می‌خواهند نیست، راهشان را به سمت دیگری کج می‌کنند.

رأی ها با شناخت و بصیرت است نه صرفا تکلیفی

مردم حق دارند وقتی کسی را نمی‌شناسند و قبول ندارند صرفا رای تکلیفی ندهند. ما باید بپذیریم که امروز رای‌ها با شناخت، بصیرت و نقادی همراه است و رای‌های تکلیفی به حداقل رسیده است. آگاهی مردم حتی از دهه هشتاد بالاتر رفته و انتخابات جنبه انتقادی‌ پیدا کرده است و کنش نماینده برای مردم مهم است. این حداقل کاری بود که شورای نگهبان با انجام آن می‌تواند باعث شود مردم در دایره انتخابات بمانند.

شورای نگهبان باید دایره را وسیع کند تا کسانی که در انتخابات قبلی ریزش کرده‌بودند برگردند. اما عملا دیدیم برخی افراد شرکت نکردند و گفتند با همین پیش ثبت نام انتخاباتی که انجام شده و ثبت‌نام‌های اولیه که عمل تعجب آوری هم بود، در جهت حذف و رد صلاحیت‌ها حرکت شده است.

به‌نظرم باید ترکیب شورای نگهبان تغیر کند. به‌نظر من این ترکیب همین نتیجه را می‌دهد با این وضع ترکیب شورا، تذکرات هم راه به جایی نخواهند برد. توصیه من به حاکمیت تغیر دادن ترکیب شورای نگهبان است.

انتخابات یک امر اجتماعی است نه مذهبی

* نمی‌توانیم این‌طور پیش‌بینی کنیم که با تاکید مجدد رهبری، فضای انتخابات به سمت بازتر شدن حرکت کند؟

معتقدم تاکیدات در محدوده معینی که حوزه رای‌های تکلیفی و سنتی هاست، عمل می‌کند. ما چند دسته رای داریم که یکی از آن‌ها تکلیفی است. انتخابات یک امر مذهبی و دینی نیست یک امر اجتماعی است. عده‌ای که پای صندوق‌های رای می‌آیند که لزوما افراد متدینی نیستند آن‌ها می‌آیند رای بدهند که ببینند نماینده‌ برایشان در قانون‌گذاری چه کار می‌کند و منتظر عکس‌العمل‌های نماینده حوزه انتخابیه‌اشان، در مواردی مثل آوردن بودجه، ساختن بیمارستان و امکانات زیرساختی و... می‌مانند.

دسته دیگر رای‌های تکلیفی هستند. در رای تکلیفی افرادی بالا می‌آیند و در انتخابات شرکت می‌کنند. نام این افراد در لیست‌هایی به مردم به داده می‌شود و مردم با استفاده از لیست‌ها به کسانی که عضو احزاب مورد نظرشان هستند رای می‌دهند. فقط درصدی از آرا مربوط به رای احزاب است که در همین دسته هم اگر یک پایه از دو پایه احزاب اصلاح طلب‌ها باشند همه آن‌ها خلع شده‌اند یا به تعبیر من به پارکینگ فرستاده شده‌اند و بایگانی شده‌اند.

دغدغه دهه هشتادی‌ها انتخابات نیست

این‌ کارها باعث می‌شود افراد حزب دیگر هم از کنش‌گری باز بمانند مثل بازیکنی که به او توپ داده نشده و با جلسات، دورهمی‌ها، نشست‌ها و کنگره‌ها او را سرگرم کرده‌اند. با این کار در حقیقت ساحت سیاسی حرفی برای کنش‌گری ندارد. پس یک دسته از آرا، رای احزاب است که خود به خود حذف شده است. یک دسته دیگر هم رای‌های خاکستری است که این‌ افراد اساسا مخالف نظام نیستند ولی پایبندی جدی هم به آن ندارند. اگر ببینند نماینده‌ای می‌تواند برای کشور و شهرشان مفید باشد برای انتخاب او پای صندوق رای می آیند وگرنه نمی‌آیند. پس سه دسته رای وجود دارد.

دهه هشتادی‌ها هم که به‌طور کلی با صندوق‌ها بیگانه هستند. سمت و سوی دستگاه رسانه‌ای و تبلیغاتی کشور هم با آن‌ها مخالف است. خصوصا که آن‌ها در یک سال و نیم اخیر نشان دادند دغدغه‌شان مسئله صندوق رای و انتخابات نیست و چیزهای دیگری است.

حاکمیت باید به دولت تذکر بدهد

*عملکرد هیات های اجرایی را چطور ارزیابی می کنید؟

هیات های اجرایی انتخابات مجلس امسال از شگفت‌انگیزترین هیئت‌ اجرایی‌ها در سال‌های اخیر، بودند و دولت خودش دست به کار شد. یعنی حتی اجازه نداد زحمتی به‌عهده شورای نگهبان باشد و هزینه‌ها را خودِ دولت پرداخت کرد. به‌نظرم آقای رئیسی در این قضیه سکوت ناشایستی کرد و توقع می‌رفت وقتی در نظرسنجی‌ها متوجه ردصلاحیت‌ها شد خصوصا برای افرادی که در مجلس مثمرثمر بوده‌اند و سابقه ارزشی و انقلابی داشتند دخالت کند.

باید استدلال خود آقایان را هم دید ولی این‌که همه را براساس بند اول یعنی التزام به نظام رد کنند، قاعدتا حذف دایره منتقدین است. از عجایب است که دولت بخواهد باب انتقاد را با تضعیف نظام یکی بداند و این از اشتباهاتی است که بزرگ‌ترها باید دخالت می‌کردند.

به‌نظر من حالا که رییسی دخالت نمی‌کند باید حاکمیت، نه‌تنها به شورای نگهبان بلکه حتی به دولت تذکر دهد. این کارها را شورای نگهبان انجام نداده و کار دولت است و باید خطایش گرفته شود. هم‌چنین توقع می‌رفت و می‌رود که مجلس شدیدتر و تندتر با دولت برخورد کند و از وزیر کشور درباره رد صلاحیت نمایندگان مستقل، معتدل و غیرهم‌سو با دولت هستند نقد جدی کند و از وزیرکشور پاسخش را دریافت کند. من فکر می‌کنم قضیه تاحدی مهم است که اگر نمایندگان نتیجه نگیرند می‌توانند سوال کنند.

انتخابات امسال کم‌فروغ‌تر خواهد بود اگر....

* آقای رجایی، اگر فضا برای انتخابات امسال رقابتی نشود و یک رقابت درون جریانی به‌وجود بیاید، تا چه میزان به مشارکت آسیب وارد می‌شود؟

همین حالا هم آسیب زده است. تا همین حالا هم با پیش ثبت نام انتخابات کار خود را کرده است و مطمئن باشید انتخابات پرفروغی نخواهیم داشت و حتی پیش‌بینی می‌شود که از انتخابات پیشین‌ هم، کم فروغ‌تر باشد. بخشی‌ از علت آن‌ هم برمی‌گردد به تحولات و جریاناتی که در یک سال و نیم اخیر برای مرگ مرحوم مهسا امینی داشتیم. من فکر می‌کنم در روی این پاشنه خواهد چرخید و انتخابات از دور قبل هم متاسفانه کم فروغ‌تر خواهد بود.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

خوزستان به تنهایی توان تامین 63 روز گندم کل کشور را دارد

سود سهام عدالت تا شب یلدا واریز می‌شود/ چه کسانی سود یک میلیون و 200 هزار تومانی می‌گیرند؟

شیوع بیماری جدید در چین، نگرانی در سایر کشورها

داور زن ایرانی در المپیک پاریس

راه های همبستگی با غزه

دوباره باید ماسک بزنیم؟

ابر چالش خوزستان مدیریت است

شرایط پذیرش بدون آزمون دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شریف اعلام شد

درخواست جنبش عدم تعهد برای تحقیق درباره استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح‌های شیمیایی

رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر اعلام کرد بودجه 700 میلیارد تومانی برای تبدیل موتورسیکلت‌های بنزینی پایتخت به برقی

رئیس سازمان بورس اعلام کرد سهام عدالت فعلا فروشی نیست/ واریز اولین مرحله سود سهام عدالت در آذرماه

در دیدار سفیر عربستان و رییس سازمان حج مطرح شد مساعدت عربستان برای ازسرگیری عمره ایرانی‌ها

ماجراهای حنجره طلا آماده نمایش می شود

وزیر کار: منابع افزایش حقوق بازنشستگان پیش بینی نشده است

برندگان و بازندگان واردات خودرو

شرایط برقراری پوشش بیمه‌ای «فریز تخمک» و «رحم اجاره‌ای»

واکنش خمس به پیشنهاد باشگاه اسپانیایی

CR7 تنها نیست؛ از نمونه‌های خارجی تا الگوی ایرانی

اوضاع بر وفق مراد یحیی و شاگردانش

سفیر ایران در دوحه: تعامل نزدیکی با قطر داریم/ 14 زندانی ایرانی آزاد شده‌اند

عذرخواهی بیرانوند از کریستیانو رونالدو

تشریح اجرای طرح های آبرسانی در جنوب سیستان و بلوچستان

رئیس کمیسیون امور داخلی کشور پاسخ داد آیا مدت زمان سربازی به 12 ماه کاهش می‌یابد؟

موافقت حماس با تمدید دو روزه آتش‌بس غزه

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

طهرانچی خبرداد دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد وام شهریه بدون بهره می‌گیرند

مادران باردار سبد غذایی رایگان می‌گیرند/ از یارانه 4 میلیونی تا سبد بهداشتی و پوشاک

مهاجم سابق استقلال هم رباط داد؟

مهاجم سابق استقلال هم رباط داد؟

قضاوت بازی‌ مرگ و زندگی پرسپولیس به چینی‌ها رسید

نتیجه مسابقات جهانی جوانان همه را به آینده وزنه‌برداری امیدوار کرد

اعتراض روزنامه اماراتی به تصمیمات مجیدی

آخرین وضعیت اجرای طرح گواهینامه آسان موتورسیکلت در کشور/ اعلام روش دریافت یک روزه گواهینامه

سردار را خیلی دوست دارم، او دیوانه‌کننده است

رئیس سازمان امور مالیاتی خبر داد درآمدهای مالیاتی 2 برابر درآمدهای نفتی شد/ شناسایی 18 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی

اظهارنظر مالیاتی‌ها برای افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد1403

5 نکته مهم برای داوطلبان آزمون پذیرش دانشجو معلم در دانشگاه‌ فرهنگیان

وعده‌ای که به زودی عملیاتی می‌شود؛ خودروهای برقی آذرماه می‌آیند

برنامه‌ منطقه خلیج فارس برای زندگی پسانفت

با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ناوشکن دیلمان به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش ملحق شد

جایزه کتاب سال خوزستان به یک دزفولی تعلق گرفت .

قیمت طلا و سکه 5 آذر 1402 / افزایش قیمت‌ها در آرامش بازار طلا

توضیحات حاجی‌زاده درباره آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست خبر داد ورود 1000 اتوبوس برقی به کشور تا دو ماه آینده

رئیس کل بانک مرکزی خبر داد افزایش سقف وام قرض‌الحسنه به 300 میلیون/ مجوز پرداخت به بانک‌های رسالت، ملی و سپه

ستاره فولاد فصل را از دست داد؟

تیم نوجوانان شگفتی‌ساز نبود

چشمک ستاره گمشده تراکتور به خمس

آخرین وضعیت مصدومیت رونالدو و اوتاویو قبل از دیدار با پرسپولیس

سوءاستفاده مهاجمان از یک ابزار گوگل از طریق باج‌افزار