جذب سرمایه در بازار سرمایه
بازار سرمایه به سبب نقش اساسی در گردآوری منابع و تأمین مالی بنگاهها، تخصیص بهینه و هدایت منابع بهسوی مصارف و نیازهای سرمایهگذاری در بخشهای مولد اقتصادی، افزایش شفافیت اطلاعاتی و وجود مسئولیت پاسخگویی، تأثیر زیادی بر متغیرهای کلان اقتصادی داشته و توسعه این بازار، نقش بسزایی در فرایند رشد اقتصادی کشور ایفا میکند. بورسها (بورس اوراق بهادار، بورس کالا و بورس انرژی) به دلیل شفافیت بالا، امکان نظارت دقیق دارند تا ضمن تضمین شفافیت معاملات، منافع همه طرفها را تأمین کنند و در کنار بازارهای نقدی و مالی جریان معاملات را تضمین و تعادل در بازار را حفظ میکنند.
بازار سرمایه در شرایطی به سر میبرد که ریسـک بـالای اقتصادی کشور به دلیل تحریمهای ظالمانه، عــدم ثبــات سیاسی و اقتصــادی داخلی و خارجی و ابهام درنتیجه مذاکرات با آمریکا، محدودیتهای بانکی و مشکلات نقلوانتقال پول، گستردگی فعالیتهای دولتی در نظام مالی، فضای غیررقابتی، تغییرات مداوم مصوبات و بخشنامههای خلقالساعه و قوانین دست و پاگیر، عدم وجود سازمان بورس کارآمد (ناشی از عدم استقلال کافی)، عدم هماهنگی لازم بین بانک مرکزی بهعنوان متولی بازار پول و سازمان بورس بهعنوان متولی بازار سرمایه، عدم وجود نقدینگی در بازار سرمایه، قیمتگذاری دستوری محصولات که آفت اقتصاد و بازار سرمایه است، مشکلات پیش روی خصوصیسازی در برخی صنایع، نوسانات نرخ ارز، نرخ بهره بالا در تأمین مالی در سیستم بانکی، تأمین خوراک و مواد اولیه و مشکلات انرژی برخی صنایع، کسری بودجه دولت و فروش اوراق بدهی و … بهصورت مستقیم و غیرمستقیم موجب شده است که سرمایهگذاران نتوانند ارزیابی قابلاطمینانی از سرمایهگذاری خود در بازار سرمایه داشته باشند و بازارهای موازی (بازار طلا و ارز) را به سرمایهگذاری در بازار سرمایه ترجیح دهند و سرمایه و نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد هدایت شود. برای جذب سرمایه خرد و کلان به بازار سرمایه باید اعتماد سرمایهگذاران به بازار سرمایه جلب شود. اعتماد و شفافیت و شرایط ثبات اقتصادی و سیاسی باعث پیشبینی پذیری در اقتصاد میگردد و موجب جذب منابع به بازار سرمایه میشود.
به علت شرایط فعلی بازار سرمایه و مشکلات آن که در بالا به آن اشاره شد، سرمایهگذاران داخلی رغبتی برای سرمایهگذاری در این بازار را ندارند و نمیتوان انتظار داشت سرمایهگذار خارجی به این بازار وارد شود.
سازمان بورس بهعنوان متولی بازار سرمایه باید زیرساختهای فعلی را ارتقا بخشد، برخی از قوانین و دستورالعمل های مربوطه را اصلاح، قوانین شفافی در خصوص جذب سرمایهگذار خارجی وضع کند و شرایط ورود سرمایه گذار خارجی به بازار سرمایه را تسهیل نماید. با به نتیجه رسیدن مذاکرات و توافق احتمالی و عملیاتی شدن آن و بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی و رسیدن به ثبات نسبی، انتظار ورود سرمایه خارجی به این بازار را داریم و سازمان بورس باید آمادگی لازم را دارا باشد.