• صفحه اصلی
  • سیاسی
  • خوزستان
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • اقتصادی
  • جهان
    • ورزشی
  • فیلم سینما
  • تئاترو نمایش
Menu
  • صفحه اصلی
  • سیاسی
  • خوزستان
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • اقتصادی
  • جهان
    • ورزشی
  • فیلم سینما
  • تئاترو نمایش
صفحه اصلی اجتماعی

نگاهی به کتاب “جای خالی سلوچ ” از محمود دولت آبادی

کتاب " جای خالی سلوچ " داستان مِرگان و زنانی است ، که زندگیشان دشوار و طاقت فرساست. مرگان یک روز صبح در روستای زمینج چشم باز می کند و خانه را خالی از همسرش سلوچ می بيند،  با سه کودک ، عباس ، اَبروا  و هاجر ، تنها مانده است. زنی که باور نمی کند ، همسرش رفتنی بی بازگشت داشته باشد .

rashidpoor206 توسط rashidpoor206
مهر ۷, ۱۴۰۴
در اجتماعی, نقد و بررسی
0
نگاهی به کتاب “جای خالی سلوچ ” از محمود دولت آبادی
0
اشتراک گذاری ها
11
بازدیدها
اشتراک گذاری درواتس آپاشتراک گذاری در تلگراملینکدیناشتراک گذاری در توییتر

نگاهی به کتاب “جای خالی سلوچ ” از
محمود دولت آبادی

✍️مهری کیانوش راد

کتاب ” جای خالی سلوچ ” داستان مِرگان و زنانی است ، که زندگیشان دشوار و طاقت فرساست.

مرگان یک روز صبح در روستای زمینج چشم باز
می کند و خانه را خالی از همسرش سلوچ می بیند،  با سه کودک ، عباس ، اَبروا  و هاجر ، تنها مانده است.
زنی که باور نمی کند ، همسرش رفتنی بی بازگشت داشته باشد .
مگران مردانه برمی خیزد و بار زندگی را به دوش می کشد و از انجام هیچ کاری برای سیر کردن و حفاظت از  فرزندانش ابا ندارد ، از گچ کاری ، کار در خانه ی مردم ، کمک  به دیگران و …
به گزیده ای از کتاب اشاره می شود :
ص ۱۹۹ ” مِرگان این را یاد گرفته بود ، که اگر دلمرده و افسرده به کار نزدیک شود ، به زانو در خواهد آمدو کار بر او سوار خواهد شد ، پس با روی گشاده و دل باز به کار می پیچید.”

و بالاتر از آن ، محافظت  از جسم خود در برابر  چشم هرزه ی مردانی که تلاش می کنند  به او ثابت کنند،  سلوچ ، همسرش مرده است ، تا بتوانند از او سو استفاده ی جنسی کنند.
مردانی مانند کربلایی دوشنبه که زنش را با تهمت بکر نبودن، به دلیل تولد فرزند ۷ ماهه رسوای عالم کرده و همسرش  به خانواده ی خود پناه می برد .
کربلایی دوشنبه بعدها به خطای خود اعتراف کرد ،   اما چه سود . حالا چشم به مگران دارد و …
مردانی مانند سردار شتربان که همسرش سالها پیش از ظلم او ناپدید شده است و مجرد زندگی می کند و به دنبال تصرف مرگان است.
پسر مرگان ، عباس قمارباز ، را شتربان خود می کند . عباس در مواجه شدن با شتری مست ، از ترس جانش خود را به چاه می انداخته و با مارهای افعی روبرو می شود و از وحشت، مویش سفید و قدرت سخن گفتن را از دست می دهد.
به گزیده ای از کتاب اشاره می شود:
ص ۲۷۳ ” کاری ترین ضربه بر روح مرگان ، عباس بود . پیرشدن عباس ، زخم هایش و این که از زبان افتاده است.”

مرگان با تمام توان کوشش می کند ، از تکه زمین کوچک خود محافظت و آن را نفروشد ، اما دنیای خشن مردانه ، به گونه‌ای است ، که پسرخودش ، ابروا،   با تهدید مادر به مرگ ، مجبورش می کند زمین را بفروشد .
به گزیده ای از کتاب اشاره می شود:
ص ۳۴۲ : ” ابروا  لاشه ی مادرش را از گودال بیرون کشید  و با ریسمانی به بدنه ی تراکتور بست.
مادر سنگ شده بود ، حتی لب به نفرین هم نگشود.”
مادر  بعد از این کارِ  پسر به ظاهر خوبش،  نسبت به عباس لاابالی  و قمارباز ، بهت زده به خانه برمی گردد‌ و سکوت پیشه می کند ، هرچند در پایان داستان وقتی ابروا  برای عذرخواهی نزد مادر می آید ، همراه با او به جستجوی سلوچ می روند.

مرگان در نبود همسر ، فرصت تفکر پیدا می کند و به یاد می آورد ، روزی  عاشق همسرش  بوده ، عشقی که  در لابلای فقر  و تلاش برای سیر کردن شکم ، گم شده بود و نبودن سلوچ ، باعث زنده شدن دوباره ی  عشق مرده شده بود‌.
گزیده هایی از کتاب نقل می شود :
ص  ۲۰۲: ” عشق مگر چیست ؟ آن چه که پیداست ؟
نه . عشق اگر پیدا باشد ، که دیگر عشق نیست ، معرفت است .
عشق از آن رو هست ، که نیست .
پیدا نیست و حس می شود ، شورانده می شود ، منقلب می کند …
عشق گاهی یاد کم رنگ سلوچ است … عشق خود مرگان است.”

این کتاب داستان زنانی است ، که در دنیای مردانه تحقیر می شوند، به چشم ابزار جنسی  نگاه می شوند.
داستان زنانی که زیر مشت و لگد مردان  از بچه دارشدن محروم و بعد به همین جرم از طرف همسران ستمگر ، کنار گذاشته شده و همسر جدیدی اختیار می کنند.

داستان کودک همسرانی که از فقر  و با وحشت  و زور  همسر مردانی مسن می شوند .
هاجر دختر  ۱۲ ساله  و نحیف سلوچ و مرگان از همین کودکان است ، که به زور همسر دوم علی گناو می شود ، مردی که با کتک همسر اولش را نازا و علیل کرده است.
به گزیده ای از کتاب اشاره می شود:
ص ۲۷۳ ” …عروسی هاجر . مرگان خود بهتر از هر کس می داند ، که کاری نابجا  و نا به هنگام است.”

در این کتاب مردخوب وجود ندارد .
شاید بهترین مرد کتاب ، سلوچ است که به خاطر فقر و مقروض بودن از روستا خارج و زن و فرزندانش را بدون سرپرست  ، در سختی و فقر رها کرده است.

پایان داستان  چندان دلچسب  و قوی نیست ، مرگان سلوچ را در حال باز کردن راه آب می بیند ، راه آبی که به وسیله ی افتادن  شتر سردار  به راه آب  بسته و احتمالا با تکه تکه کردن او ، راه آب باز و خون آلود شده است.
مرگان بعد از دیدن سلوچ  پرسش از کار زنانه در معدن می کند ، چرا ؟
پاسخی نیست.
و داستان تمام می شود.

برچسب ها: ادبیات ایرانکتاب "جای خالی سلوچمهری کیانوش راد
تبلیغات
rashidpoor206

rashidpoor206

محمد رشیدپور متولد آبان 1361 دارای مدرک کارشناسی ارشد حسابداری. دارای مدرک مدیر فنی بند (ب) گردشگری ، دارای مدرک روزنامه نگاری صلح از موسسه مطالعات جهان و سازمان ملل متحد . فعال در حوزه ادبیات و فرهنگ. دارای تالیفاتی در حوزه مالی (فارکس) و بیش از 180 نوشته و دلنوشته سیاسی-اجتماعی. علاقمند به حوزه خرده فرهنگ ها. مدرس دورس اولیه خبرنویسی و خبرنگاری. عاشق طبیعت و معماری سنتی ایران عکاس آماتور و علاقمند‌ به عکاسی از بنا ء تاریخی و طبیعت. علاقه مند به حوزه اجتماعی و فرهنگی و‌ اعتقاد به برخورداری مردم از اطلاع رسانی صحیح و به موقع.

RelatedPosts

حافظ در آیینه ی کلام گلندام ✍️مهری کیانوش راد
نقد و بررسی

حافظ در آیینه ی کلام گلندام ✍️مهری کیانوش راد

توسط rashidpoor206
مهر ۱۶, ۱۴۰۴
0
9

ادبیات حافظ در آیینه ی کلام گلندام ✍️مهری کیانوش راد به یاد  و  بزرگداشت شاعری که آیین ش مهرورزی و...

ادامه مطلب
نقدی بر زاهد گریان مولانا در مثنوی✍️مهری  کیانوش راد

نقدی بر زاهد گریان مولانا در مثنوی✍️مهری  کیانوش راد

مرداد ۱۱, ۱۴۰۴
18
نقدی بر پسرحلوا فروش مولانا در مثنوی ✍️ مهری کیانوش راد

نقدی بر پسرحلوا فروش مولانا در مثنوی ✍️ مهری کیانوش راد

اردیبهشت ۳۱, ۱۴۰۴
27

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Are you human? Please solve:Captcha


نوشته‌های تازه

  • آغاز مسیر تخصصی ارتقای ریتینگ شطرنج‌بازان دزفولی با تدریس استاد عبدالامیر خطیب‌زاده دوانی شهریور ۱۸, ۱۴۰۵
  • پرسنلی با معیشت درمانده ؛ از سختی کار تا صف مهاجرت: شهریور ۱۷, ۱۴۰۵
  • تیم ملی با لیست آماده به لیگ نگاه می‌کند؟ شهریور ۱۷, ۱۴۰۵
  • معاون وزیر نفت اعلام کرد کارت جایگاه‌ها محدود نمی‌شود/تغییر قیمت بنزین فقط برای نرخ سوم شهریور ۱۶, ۱۴۰۵
  • بقایی: صدور قطعنامه در آژانس اوضاع را تشدید می‌کند/ هیات قطری با وزیر خارجه دیدار کرد شهریور ۱۶, ۱۴۰۵
  • پایان ارز ترجیحی برای ده‌ ها قلم داروی حیاتی شهریور ۱۶, ۱۴۰۵
  • ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر به ۶۰۰۰ مگاوات رسید/ ۱۱ هزار مگاوات در راه است شهریور ۱۶, ۱۴۰۵
  • مگاپروژه‌ها چطور ایران را از ناترازی برق عبور می‌دهند؟ شهریور ۱۵, ۱۴۰۵
  • پزشکیان: نباید به وضع موجود قانع باشیم شهریور ۱۴, ۱۴۰۵
  • هشدار ایران به کره جنوبی شهریور ۱۴, ۱۴۰۵

جستجو

بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

بایگانی

دسته‌ها

تبلیغات

پایگاه خبری صبح ملت نیوز یک رسانه مردم محور است که با تلاش جمعی از نویسندگان مستقل با گرایش های مختلف سیاسی و اجتماعی، فرهنگی برای ایجاد پایگاه خردورزی تلاش می کند. 

افزودن لیست پخش جدید