• صفحه اصلی
  • سیاسی
  • فرهنگی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ورزشی
  • فیلم سینما
  • تئاترو نمایش
  • جهان
Menu
  • صفحه اصلی
  • سیاسی
  • فرهنگی
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • ورزشی
  • فیلم سینما
  • تئاترو نمایش
  • جهان
صفحه اصلی اقتصادی

رویای ساخت خودرو در آن سوی مرزها/ از تأسیس کارخانه در بیابان‌های سنگال تا رهاسازی خط تولید آذربایجان

رویای ساخت خودرو در آن سوی مرزها/ از تأسیس کارخانه در بیابان‌های سنگال تا رهاسازی خط تولید آذربایجان

نوشین رشیدی توسط نوشین رشیدی
شهریور ۲۵, ۱۴۰۳
در اجتماعی, اقتصادی
مدت زمان مطالعه: 1 دقیقه
0
0
اشتراک گذاری ها
56
بازدیدها
اشتراک گذاری درواتس آپاشتراک گذاری در تلگراماشتراک گذاری در توییتر
تبلیغات

رویای ساخت خودرو در آن سوی مرزها/ از تأسیس کارخانه در بیابان‌های سنگال تا رهاسازی خط تولید آذربایجان

رویای صادرات خودرو توسط شرکت‌های ایرانی، سابقه چند دهه‌ای دارد. از حدود 50 سال پیش تاکنون، دو خودروساز بزرگ داخلی در هدف صادرات و حتی ساخت محصولات خود در خارج از مرزها و یافتن بازار جدید برای خودروهای تولیدی هستند. اما خودروسازان تا چه حد در این زمینه موفق بوده‌اند؟

RelatedPosts

در گفتگو با کار گردان تئاتر فراموش خانه سهاب محبعلی ،وقتی رهبری فکری به الگوریتم‌ها واگذار می‌شود

داده‌های گمرک پرده برداشت؛ تجارت ۹۴ میلیارد دلاری ایران روی شانه‌های چهار کشورخارجی

خشم چین از ملی شدن فولاد انگلیس

به گزارش صبح ملت به نقل از تجارت نیوز، صادرات خودروهای ایرانی به کشورهای مختلف و ساخت خودرو در آن سوی مرزها، خصوصاً کشورهای همسایه، موضوع داغ این روزهای صنعت خودروسازی کشور به شمار می‌رود. این اتفاق، ماجرای جدیدی نیست و دو شرکت ایران خودرو و سایپا، از همان بدو تأسیس به دنبال رسیدن به چنین هدفی هستند.
این موضوع در سال‌های اخیر و با معضل کمبود منابع ارزی، نمود بیشتری پیدا کرده و خودروسازان مجبور هستند تا برای تأمین ارز مورد نیاز خود به جز وزارت صمت به فکر منابع دیگری هم باشند.

یکی از بهترین راه‌های تأمین ارز، صادرات و تولید خودرو در کشورهای دیگر محسوب می‌شود که با تشدید تحریم‌های بین‌المللی و افت کیفیت خودروهای تولیدی در چند سال گذشته، موضوع صادرات و سرمایه‌گذاری خارجی هم با چالش‌های فراوانی روبه‌رو شده است. اما طی دو دهه اخیر، وضعیت صادرات خودروهای ایرانی به کشورهای دیگر چگونه بوده است؟

کارخانه‌ای که در آذربایجان رها شد
محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت نهم و دهم ایران بود که در سال‌های پایانی ریاست جمهوری وی، سنگین‌ترین تحریم‌ها روی اقتصاد ایران و صنعت خودروسازی کشور وضع شد. اما پیش از آن و در دهه 80 شمسی که ایران، بیشترین درآمدهای نفتی را پس از انقلاب داشت، دولت نهم قصد داشت بلندپروازی‌هایی در حوزه صادرات خودرو و تولید محصولات ایرانی در کشورهای دیگر داشته باشد.

بر این اساس منوچهر منطقی، مدیرعامل وقت ایران خودرو، طی مصاحبه‌ای در سال 1385 شمسی گفته بود: ایران خودرو قصد دارد تا سال ۲۰۱۰ میلادی خطوط تولید سمند در بلاروس، مصر، سنگال، چین، ونزوئلا و جمهوری‌ آذربایجان را راه‌اندازی کند و به ظرفیت مناسبی برسد؛ البته تولید سمند در آذربایجان آغاز راه است.

قرار بر این بوده که ۲۰ درصد از خودروهای تولیدی کارخانه آذربایجان به کشورهای دیگر صادر شود و سالانه حدود 10 هزار دستگاه خودرو، در چهار مدل دنا، رانا، سورن و سمند در این کارخانه تولید شوند. اکنون با گذشت بیش از 15 سال از هدف‌گذاری‌های بلندپروازانه، تنها خط تولید آذربایجان، آن هم به صورت نیمه‌کاره باقی مانده که ادامه فعالیت آن با تشدید تنش‌های منطقه‌ای چند ماه اخیر در هاله‌ای از ابهام است.

سنگال؛ بدترین سرمایه‌گذاری صنعت خودروسازی ایران
سرمایه‌گذاری و آغاز تولید خودرو در تمامی کشورهای مورد اشاره به دلایلی لغو شد، اما سنگال یکی از اولین کشورهای آفریقایی بود که ایران خودرو توانست خطوط تولید خود را به دوردست‌ها منتقل کند. آذرماه 1388، احمدی‌نژاد طی سفری به سنگال اعلام کرد: به زودی کارخانه تولید خودرو در سنگال به خط تولید بدنه و رنگ هم مجهز خواهد شد و ایران یک کارخانه کامل تولید خودروسازی در داکار خواهد داشت.

امیرحسن کاکایی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت و کارشناس بازار خودرو، چند سال پیش در مصاحبه‌ای با تابناک اظهار کرد: برای راه‌اندازی سایت تولیدی در کشور سنگال، اولاً خط رنگی را بردند که هنوز از این خط رنگ در ایران استفاده نشده بود. ثانیاً وقتی خواستند این کارخانه را راه اندازی کنند، گویا برق شهر قطع شده و متوجه می‌شوند که برق شهر کشش راه‌اندازی این کارخانه را نداشته است! ثالثاً گفته می‌شود که کارخانه سنگال در یک بیابانی تأسیس شده است که جاده درستی هم ندارد و رابعاً اصلا سنگال بنزین ندارد و اینها قصد تولید خودروی بنزینی را در آنجا داشتند!

بنابراین می‌توان گفت که پروژه تولید خودرو در سنگال هم با شکست سنگین روبه‌رو شد. طی چند سال اخیر هم با آغاز جنگ روسیه و اوکراین و همچنین قطع همکاری خودروسازان جهانی با شرکای روسی، خودروهایی همچون تارا از بازار روسیه سر در آوردند که تعداد آنها بسیار محدود بود. البته ایران خودرو برخی از این محصولات را هم به ونزوئلا صادر کرد که اقتصادی بودن این صادرات با توجه به مسافت ایران و ونزوئلا در هاله‌ای از ابهام است.

اما شرکت سایپا در طول این مدت توانست به هدف صادرات خودرو دست یابد یا خیر؟

صادرات نیسان وانت، پراید و تیبا به آفریقا
با نگاهی به کارنامه صادرات سایپا، می‌توان دید که این شرکت وضعیت به مراتب بهتری نسبت به همتای خود دارد، اما باز هم کافی نیست. به گفته محسن دستخوش جوان، معاون صادرات گروه خودروسازی سایپا در سال 1395، این شرکت توانسته بود در 40 کشور جهان حضور پیدا کند که ازجمله آنها می‌توان به عراق، سوریه، لبنان، مصر، الجزایر، لیبی، تونس، سنگال، ساحل عاج، نیجریه، کامرون، غنا، سودان و ونزوئلا اشاره کرد.

سایپا طی سال‌های اخیر توانست با صادرات نیسان وانت و پراید به کشورهای اروپایی، گوی سبقت را از ایران خودرو برباید، اما باز هم تعداد خودروهای صادرشده شرکت، آن‌قدر هم چشمگیر نیست.

شرکت سایپا در سال 1402 موفق به صادرات 1680 دستگاه به کشور عراق، 510 دستگاه به پاکستان، 1000 دستگاه به ونزوئلا و 30 دستگاه به سایر کشورها شده است. خودروهای صادارتی سایپا شامل ساینا، سایپا ۱۳۱،سایپا ۱۵۱، کوییک، شاهین و وانت زامیاد است.

بنابراین با توجه به آمار سال‌های اخیر، بازار کشور عراق به یکی از بزرگ‌ترین اهداف خودروسازان ایرانی مبدل شده است، اما آنطور که به نظر می‌رسد، احتمالاً این بازار نیز محکوم به شکست شود.

شاید شما هم در صفحات شبکه‌های اجتماعی با ویدووهایی از حضور محصولات ایران خودرو همچون پژوپارس و دناپلاس در عراق روبه‌رو شده باشید. به نظر می‌رسد که این خودروها با قیمت‌هایی بالاتر از نرخ فروش درب کارخانه آنها در بازار عراق عرضه می‌شوند که رقابت‌پذیری این محصولات را نسبت به خودروهای روز جهانی کاهش می‌دهد. آمار صادرات منتشر شده از دو خودروساز بزرگ در کدال هم این موضوع را به وضوح نشان می‌دهد که خودروهای ایرانی، خریدار چندانی در بازارهای خارجی ندارند.

منبع: تجارت نیوز
برچسب ها: رویای، ساخت ،خودرو، در آن سوی، مرزها،از تأسیس،کارخانه ،در بیابان‌های، سنگال، تا رهاسازی ،خط تولید، آذربایجان،
تبلیغات
نوشین رشیدی

نوشین رشیدی

اخبار ویژهمطلب مهم

نمایش «فراموشخانه»به  کارگردانی سهاب محبعلی

در گفتگو با کار گردان تئاتر فراموش خانه سهاب محبعلی ،وقتی رهبری فکری به الگوریتم‌ها واگذار می‌شود

توسط rashidpoor206
تیر ۳۱, ۱۴۰۵
0
0

سهاب محبعلی در  گفتگو با خبرنگار صبح ملت روایت کرد. محبعلی:متاسفم که بلاگرها رهبری فکری می‌کنندکارگردان نمایش «فراموشخانه» با بیان...

داده‌های گمرک پرده برداشت؛ تجارت ۹۴ میلیارد دلاری ایران روی شانه‌های چهار کشورخارجی

داده‌های گمرک پرده برداشت؛ تجارت ۹۴ میلیارد دلاری ایران روی شانه‌های چهار کشورخارجی

توسط rashidpoor206
تیر ۳۰, ۱۴۰۵
0
13

بر اساس داده‌های تفصیلی استخراج شده  صبح ملت نیوز از   گمرک جمهوری اسلامی ایران  (۵۲,۹۸۹ ردیف واردات و ۵۳,۰۳۱ ردیف...

خشم چین از ملی شدن فولاد انگلیس

خشم چین از ملی شدن فولاد انگلیس

توسط rashidpoor206
تیر ۲۶, ۱۴۰۵
0
6

انگلیس روز پنجشنبه، شرکت «بریتیش استیل» را ملی کرد و این شرکت زیان‌ده را که قبلا متعلق به شرکت فولادسازی...

«میراث» بهرام بیضایی در سنگلج؛ ادای دینِ هنرمندانه به تئاتر فرهیخته ایران

«میراث» بهرام بیضایی در سنگلج؛ ادای دینِ هنرمندانه به تئاتر فرهیخته ایران

توسط rashidpoor206
تیر ۲۳, ۱۴۰۵
0
20

    به گزارش  خبرنگار صبح ملت نیوز  – نمایش «میراث» به نویسندگی استاد بهرام بیضایی و کارگردانی غلامرضا عربی،...

زمان عرضه دینار به زائرین اربعین اعلام شد/ معرفی ۷ بانک‌ عامل برای فروش ارز

بانک‌ها نرخ می‌دهند یا بانک مرکزی؟! فروش ارز اربعین در بانک‌ها ۲ میلیون گران‌تر از بازار آزاد!

توسط rashidpoor206
تیر ۲۲, ۱۴۰۵
0
8

 با اعلام بانک مرکزی فروش ارز اربعین از روز شنبه (۲۰ تیر ۱۴۰۵) آغاز شده و زائران اربعین حسینی می‌توانند...

روایت نماینده کارگری از چالش‌های بیمه بیکاری؛ از ناترازی منابع تا گله‌مندی از شیوه بازرسی

روایت نماینده کارگری از چالش‌های بیمه بیکاری؛ از ناترازی منابع تا گله‌مندی از شیوه بازرسی

توسط rashidpoor206
تیر ۲۱, ۱۴۰۵
0
7

صندوق بیمه بیکاری این روزها از دو سو زیر فشار است؛ از یک سو، سیل متقاضیانی که به دنبال تبعات...

قانون، بازی رفت‌وبرگشت ندارد

قانون، بازی رفت‌وبرگشت ندارد

مرداد ۱, ۱۴۰۵
ویدیوی جدید از پشت صحنه لایو اکشن Tangled به یک صحنه اکشن اشاره دارد

ویدیوی جدید از پشت صحنه لایو اکشن Tangled به یک صحنه اکشن اشاره دارد

تیر ۳۱, ۱۴۰۵
کارگردان Spider-Man: Brand New Day از بازی‌های اینسامنیاک الهام گرفته است

کارگردان Spider-Man: Brand New Day از بازی‌های اینسامنیاک الهام گرفته است

تیر ۳۱, ۱۴۰۵

نوشته‌های تازه

  • قانون، بازی رفت‌وبرگشت ندارد مرداد ۱, ۱۴۰۵
  • ویدیوی جدید از پشت صحنه لایو اکشن Tangled به یک صحنه اکشن اشاره دارد تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • کارگردان Spider-Man: Brand New Day از بازی‌های اینسامنیاک الهام گرفته است تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • در فیلم The Hunt for Gollum شاهد یکی از مهم‌ترین مکان‌های سه‌گانه اصلی هستیم تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • در گفتگو با کار گردان تئاتر فراموش خانه سهاب محبعلی ،وقتی رهبری فکری به الگوریتم‌ها واگذار می‌شود تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • نمایش «فراموشخانه»به کارگردانی سهاب محبعلی تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • رئیس ستاد اربعین وزارت کشور: وضعیت مرزها بسیار خوب است تیر ۳۱, ۱۴۰۵
  • داده‌های گمرک پرده برداشت؛ تجارت ۹۴ میلیارد دلاری ایران روی شانه‌های چهار کشورخارجی تیر ۳۰, ۱۴۰۵
  • اختصاصی | تغییرات بزرگ در هیئت‌مدیره استقلال؛ دو عضو می‌روند، دو چهره جدید در راه تیر ۲۸, ۱۴۰۵
  • خشم چین از ملی شدن فولاد انگلیس تیر ۲۶, ۱۴۰۵

پایگاه خبری صبح ملت نیوز یک رسانه مردم محور است که با تلاش جمعی از نویسندگان مستقل با گرایش های مختلف سیاسی و اجتماعی، فرهنگی برای ایجاد پایگاه خردورزی تلاش می کند. 

افزودن لیست پخش جدید